Selamat mengunjungi ke Laman Blog Kami.. Kami amat mengalu-alukan kehadiran anda ke Laman Blog Kami...

Doa

Posted by [ S H A Z ] 12:22 AM, under |

DOA BANGUN TIDURErtinya: Segala Puji bagi Allah yang menghidupkan kami sesudah mati(tidur) kami dan kepadaNya kami kembali.Ertinya: Segala Puji bagi ALllah yang mengembalikan roh kepadaku dan menyihat-kan jasadku.
DOA MASUK TANDASErtinya: Dengan nama Allah, Ya Allah sesungguhnya Aku berlindung kepadaMu dari kejahatan syaitan-syaitan.


DOA KELUAR TANDAS
Ertinya: Segala Puji bagi Alllah yang telah menghilangkan apa yang menyakitkan aku dan menyihatkan diriku.

DOA KETIKA MEMAKAI PAKAIANErtinya: Dengan nama Allah, Ya Allah! Aku minta kepada Engkau dari kebaikan pakaian ini dan kebaikan apa yang ada padaNya, dan aku berlindung kepada Engkau dari kejahatan pakaian ini dan dari kejahatan apa yang ada padanya.

DOA MASA NAK PAKAI PAKAIAN BARUErtinya: Segala Puji bagi Allah yang memberi aku pakaian ini dan memberi rezeki pakaian ini tiada berdaya bagiku dan tidak sekuat tenagaku melainkan dengan Alllah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung.

DOA KETIKA MENANGGALKAN PAKAIAN DARI BADAN AGAR TIDAK DIGANGGU JIN DAN SYAITANErtinya: Dengan nama Allah yang tiada tuhan selain dari Dia.

DOA SESUDAH AZAN DAN IQAMAHErtinya: Ya Allah! Tuhan ini seruan yang sempurna dan solat yang didirikan, berikanlah Nabi Muhammad perantaraan dan keutamaan, dan tempatkan beliau pada tempat yang terpuji yang telah Engkau janjikannya. Sesungguhnya engkau tidak akan memungkiri janji.

DOA MENOLAK GANGGUAN SYAITAN SEMASA SOLAT


Ertinya: Ya Allah! Aku berlindung kepada Engkau daripada gangguan syaitan dan aku berlindung kepada Engkau wahai Tuhan dari kedatangan mereka.

DOA KETIKA HENDAK MASUK RUMAHErtinya: Ya Allah!Aku minta dari Engkau baiknya rumah yang ku masuki dan kebaikan rumah yang kami tinggalkan, dengan nama Allah kami masuk rumah, dengan nama Allah kami keluar rumah, kepada Allah Tuhan kami, kami berserah diri kepadaNya.

DOA SEMASA NAIK KENDERAANErtinya: maha suci Tuhan yang memudahkan kenderaan ini bagi kami, sedangkan kami tiba dengan mudah dengannya dan kepada Allah kami kembali.

Related Posts with Thumbnails

Tags

Blog Archive

Archive