Selamat mengunjungi ke Laman Blog Kami.. Kami amat mengalu-alukan kehadiran anda ke Laman Blog Kami...

Wednesday, July 21, 2010

Lebah di tiang lampu~~

Posted by [ Z U L I E ] 8:31 AM, under | No comments

Assalamualaikum~~
aku di sekolah sekarang ni
hari ni xde kelas..tp ade 2 relief
bosan2 bukak internet.Nasib baik aku bawa laptop dan broadband kesayangan aku ke sek
tbe2 tertarik dgn berita dekat kosmo
mari kita baca sama2
selamat MEMBACA

Ratusan lebah di tiang lampu di Soho


GAMBAR menunjukkan ratusan lebah mengerumuni sebatang tiang lampu di Wardour Street, Soho.

LONDON – Orang ramai yang melalui kawasan Soho di sini akan tertarik melihat sebatang tiang lampu yang dikerumuni dengan beratus-ratus ekor lebah liar, lapor sebuah akhbar semalam.

Kejadian pada musim panas di Wardour Street, Soho, di sini, dirakam dan dimuatkan ke laman jaringan sosial Twitter oleh seorang penduduk tempatan yang meng-gunakan nama samaran PopeRamone.

Kehadiran serangga itu mencetuskan sensasi di kalangan orang awam kerana populasi lebah ternak dan lebah liar berkurangan dengan mendadak di Britain. Lebah-lebah itu kelihatan bersantai dan berehat sekejap di tiang lampu tersebut.

Pada 2007, bilangan lebah madu Eropah mencatat penurunan besar sehingga mendorong beberapa siasatan dilakukan bagi mencari punca kemerosotan itu. Lebah merupakan serangga tidak agresif tetapi sengatnya boleh menyebabkan kematian kepada mereka yang menghidap alahan.

Tuesday, July 20, 2010

NAIK KUDA

Posted by [ Z U L I E ] 10:08 PM, under | 2 comments




Seronok la naik kuda
suke sangat
first time aku naik kuda
pusing 1 round pn jadi la
malas nk cakap byk
just nk tunjukkan bukti yg aku dh naik kuda
hua
hahhahaha

Monday, July 19, 2010

E-Codes

Posted by [ S H A Z ] 7:21 PM, under | No comments

E- means EC (European communities) and E-Numbers are assigned to various food additives. Some E-Numbers are banned in some countries. In UK Numbers without E prefix are allowed but may not be allowed in other country.

E-Numbers are divided into following category:

E-Numbers
Food Additives
100-180
Colors
200-252
Preservatives
260-297
Acidities
300-385
Antioxidant
400-429
Thickeners
430-499
Emulsifiers
620-640
Flavor Enhancer
950-967
Sweeteners


Halal Status:
The Halal status was given to the ingredients which are obtained from 100% Halal raw materials without use of alcohol. These are plant and chemical based material.
Haram:
Those are obtained from animal source or use of alcohol. All non-zabiha Halal animal by-products were considered as Haram because Allah s name was not announced at the time of slaughtering the animal. Off course pork by product was considered 100% Haram.  Some Muslims may differ with us about not accepting the meat slaughtered by people of the book as not Halal meat.

Mushbooh:
Mushbooh status was given to those E-Numbers where source of raw material was not known, it could be from plant source or animal source and also lack of information of use of alcohol with based ingredients.

Hidden ingredients:
We have no knowledge of different food laws in different countries regarding hidden processing aid ingredients which may be Haram.

Read more..click here

Wednesday, July 14, 2010

Evolution theory from all around the world...so funny..

Posted by [ S H A Z ] 10:54 PM, under | 4 comments




Thursday, July 8, 2010

PENING~~~

Posted by [ Z U L I E ] 5:58 PM, under | 3 comments

Assalamualaikum...
today i feel so dizzy..pening..
aah...pening!!!

mmg rasa x larat..nasib baik la tengahari td still ade selera makan..
balik je bilik td, rasa nk tdo kejap,tp terasa pening..so,xleh tido
aku rasa aku pening ni sebab kurang air dalam badan rasanya..mmg aku akui sejak kebelakangan ini aku kurang selera makan n kurang minum air masak..
uh..mmg ussah klu xde selera makan..rasa nk muntah..
jadi, selagi sihat..nikmatilah kehidupan yang bermakna ni..
hope pasni aku ok..bertahan zulie..
mmg rasa x larat..tp malam ni makan la cikit..
sekejap je masa berlalu..esok dh jumaat
wish me luck k..love u all

Wednesday, July 7, 2010

cuti..warisan

Posted by [ Z U L I E ] 11:30 AM, under | No comments

salam
hari ni aku cuti
penang je yg cuti..cuba korang tg
k kan kelendar
hehhe..sempena hari warisan..kan penang termasuk dalam tempat2 warisan.melaka pun sekali..tp hari ni cuti untuk penang
bl dah cuti,maksudnya aku x perlu ke sekolah..
hari untuk berehat...tenangkan diri..bergembira
br je pas makan roti + hot choc
rasenye macam cafe tutup je arini..x sure gak..maknanya kene kuar cari makanan la ni..
ade yang kawan2 aku g picnic..lame gak aku x g picnic..
eh, x la lame sangat..tahun ni aku ade picnic kt ulu yam..best ape..
tgh masyuk2 mand, rupenye kt dpn aku ade bell ngasri..die ngn isteri n anak die..
tersenyum2 die..mula2 x perasan pun..ye la, die spt kita gak..nak gak berseronok..
dah la lupakan la..yang penting hari ni aku cuti..
malam ni kene pulun abis wat lesson plan..
dah la esok kene ajar pj dan sains..
tenangkan hatiku Ya Allah..permudahkan la segala urusanku...
AMIN

Tuesday, July 6, 2010

kembali...PEACE!

Posted by [ Z U L I E ] 7:06 PM, under | No comments

Wah..lamenye aku x layan blog aku ni
aku nk bgtau skrg aku dh abis cuti sem n sekarang tgh praktikum fasa 2
praktikum selama 2 bulan..kat sekolah lain pulak..
cikgu cikgu....
aku seorang guru?bakal guru?guru praktikum?
YES,u are..
huh
lain sekolah lain caranya
lain perangai
lain bilangan
lain kaum
lain cara pentadbirannya
lain kerenahnya
lain pendekatannya
apa yang penting..zulie, berusaha lah..
itu je yg aku nk bagitau..xmau lebih2..biarlah setakat surface2 je..klu yg deep2 biar aku je yg tau..
wish me luck..

Related Posts with Thumbnails

Tags

Blog Archive

Archive