Selamat mengunjungi ke Laman Blog Kami.. Kami amat mengalu-alukan kehadiran anda ke Laman Blog Kami...

Saturday, January 30, 2010

macam2

Posted by [ Z U L I E ] 2:53 PM, under | No comments


Hari ni ari Sabtu..cuti..kebetulan thaipusam..
ramai la yg cuti
aku semestinya cuti
selepas x chat utk beberapa ari, aku kuar gak arini
walaupun x sihat lg sepenuhnye
semangatnye pasal..xkisah
tp malangnya..lain plak yg jadi
niat aku nk kuar arini sbb nk beli 2 benda
tapi..2 2 benda yg aku nk beli xde
nyampahnye..xsuke
sedih pn ade
menyesal x sudah aku rase
mksdnye,pasni klu nmpk something, just grab n buy it..don't regret anymore!
makan ns ayam je..
pusing2
pastu rase x larat sgt
so,decide balik je la
continue nnt je la..lain masa..atas sebab2 tertentu
sempat la gak aku amik beberapa keping gamba wlpn hampa kurasa
peace tetap ade..because it's me..zulie
k la..nk rehat
xlarat
br pas makan ubat
hope i'll get well soon
i love u all

Friday, January 29, 2010

here i am

Posted by [ Z U L I E ] 2:21 PM, under | No comments

Huh..lame x menjengukkan diri ke laman blog aku ni...xde mase??tipu lar....ade mase cuma malas meluangkan mase je sebenarnye..xpe,nnt aku akan merajinkan diri ini..tbe2 arini nak membaca majalah..aku pinjam dr classmate aku..tajuk majalah 'anis'..menarik juga..belek,punya belek,..ade jumpe artikel yg menarik...ttg ilmu kebal..bukan ilmu kebal ttgl ilmu sihir..tp 'mempertahankan diri'...renungkan la..cari jawapan ye???aku tgglkan dgn 1 persoalan...

roomate dh keluar..
selesema blum ok sgt lg..batuk pula yg dtg..
x sukenye
berat rase kepala
nk wat macam mane??terima je la
nk wat ape yek???
shopping??
xlarat..
maybe hari lain..
org lain byk dh g shopping2..
aku?
huh!
cite korea dh abis tgk
best sgt2
kelakar..menarik
terhibur..itu yg penting
k la..nk tgk fb jap

Tuesday, January 26, 2010

rase mcm nk DEMAM!!

Posted by [ Z U L I E ] 8:18 PM, under | No comments

Aduh,aku rase mcm nk demam...not feeling well..i dont like it very much~~~
help me...owh~~what should i do???just act like a normal..
hari ni mmg unexpected day..hujan turun dgn lebat..sdgkn aku ngn dak kelas dh prepare utk pertandingan bola tampar yg dikelola oleh ktorg..
xpe,hujan rahmat~~
mcm nk banjir..huhu..tp,seronok gak bila terkenangkn ujan
basah baju
dh la mmg rase mcm x sihat
tbe2 kene ujan
huh,apa lagi sakit rase kepala..huhu
xpe la..nk wat macamne..buat macam biase je la..aku je yg tau ape yg aku rase
xmakan lg skrg ni
lapar
kene g cafe gak..makan
nk makan ape yek???
be patient zulie..
calm down, take a breath

Sunday, January 24, 2010

metereologi bayan lepas,penang

Posted by [ Z U L I E ] 2:38 PM, under | No comments

iza_ikhram_zulie(aku)_diyana


ikhram_azurin_zulie(aku)_nadiya

Gambar-gambar semasa ke stesen Metereologi Bayan Lepas,Penang..Seronok gak trip ni walaupun dkt je ngn maktab..heheh..Stesen metereologi ni berdekatan ngn airport penang..dekat sgt..ktorg tgk alat2 utk kaji cuaca..nnt aku masukkan gambar alat2 kaji cuaca klu ade masa..
k la,aku chaw dulu~~~

Saturday, January 23, 2010

hari yg meletihkan!

Posted by [ Z U L I E ] 4:31 PM, under | No comments

Letih..smlm lg la letih..kelas dr kol 8am smpi 12.15..pastu kol 2.30pm dh kene berkumpul dpn blok Sains coz nk gerak ke Pusat Meteorologi Bayan Lepas, Penang..ala pusat kaji cuaca..sem ni aku belajar pasal Earth and Space..seo,kene la tahu gak pasal cuaca ni..macam2 la yg dpt aku blajar kt tempat tu..balik maktab kol 6.00pm..lapar,jd makan jap kt cafe..kol 8.00pm dh g blok sains coz ade star gazing bersama Mr.Lim...ktorg blajar macam mane nk baca star chart..aku kurang faham gak..paling aku suke, bile Mr.Lim tunjuk gambar spt nebula, constellations and so on..so amazing..i bought some pics too..for my collection..smuanya abis kol 10.30pm..

Arini ari Sabtu, tp ade kuliah mcm biase sbb ganti utk cuti raye cine..sblm balik bilik, mase Pj, ktorg kene kelaskan bilik unit pj..huhu..macam2 kene wat..macam yg aku bgtau kt fatin n akok ana..

aku: akok ana, fatin...kite ni dh wat macam2 keje..cleaner,tailor,tukang kayu,designer..macam2..hahah..tp bagus gak..ade hikmah di sebaliknya..

Bila balik bilik,semua tumbang..tdo..aku terjaga kol 3.45pm td..lalu tepi bilik budak2 ni..sunyi sepi..semuanya tidur mati..


Thursday, January 21, 2010

Pancing ikan keli seberat 97kg!!!

Posted by [ Z U L I E ] 7:06 PM, under | No comments

Aku baru je baca surat khabar metro..macam2 jenis berita hari ni,ade yg anak sanggup bersikap kurang ajar dgn ayah, ade pasal accident..bila baca pasal accident, mesti aku teringat pasal 19 September 2009..kejadian accident abang aku dan aku kt Lembah Beringin..trauma gak la..Bukan aku nk cerita pasal accident skrg ni..tp, aku nk kongsi artikel yg aku rase menarik..

Korang pernah pancing ikan x???
Aku mase kecik dulu je pancing ikan..itu pun wat pancing sendiri..cangkul tanah tk cari cacing..bila dapat cacing yg gemuk, mesti suke...senang sikit nk masuk dlm mata kail..

ni la sebahagian artikel dan gambar dari harian metro:

LONDON: Seorang nenek melakar nama sebagai wanita Britain yang berjaya menangkap ikan air tawar terbesar selepas menewaskan ikan keli seberat 97 kilogram

TAK SANGKA...Sheila bersama pemandu pelancong, Dan Davies menunjukkan keli dikailnya sebelum ikan itu dilepaskan ke Sungai Ebro, Barcelona, semalam.
TAK SANGKA...Sheila bersama pemandu pelancong, Dan Davies menunjukkan keli dikailnya sebelum ikan itu dilepaskan ke Sungai Ebro, Barcelona, semalam.

Besar kan ikan yang nenek tu pancing???
bayangkan la 97kg..berat aku pun dlm 50 something..itu pun dh kira berat..
power la nenek tu
gua tabik sama lu!!~~hehe
orang first kat Sepanyol tu yg dapat tangkap ikan keli seberat tu
Korg nk kene makan ikan keli seberat tu??oh no..
ikan keli yg kt cafe ni klu besar sgt pun aku x abis sgt..muak..
tp,jgn silap..ikan keli nenek ni bkn utk dmakan..ikan ni dilepaskan balik semula
syabas nenek!!!



No title

Posted by [ Z U L I E ] 5:11 PM, under | No comments

xde apa yg aku nk cakapkan..
cuma..
hargailah setiap detik yg kita ada..
sayangi kedua ibu bapa kita,adik beradik, keluarga, sahabat handai dan semuanya
ambil iktibar dari setiap apa yg berlaku
semuanya ada hikmah di sebaliknya
tabahkan hati
terimanya dengan terbuka + rasional
mudah untuk berbicara, tetapi sukar untuk menghadapinya
berikan la kekuatan




Monday, January 18, 2010

lirik lagu istana cinta_eira syazira

Posted by [ Z U L I E ] 11:37 PM, under | No comments

Lirik Lagu Tema Drama Cinta Balqis : Lagu Istana Cinta - Eira Syazira

Kekaburan alam tika ini terasa
Satu penantian pada suatu ketika
Yang penuh dengan dugaan yang merantaiku

Adakah mampu aku terus mengharungi
Lembah yang berduri kian menusuk hati
Tiada kata yang pasti
Tak ku temui

Tuhanku titiskanlah rahmat yang teragung
Menerangi kalbuku
Cinta suci bersama ke akhir hayatku
Kan ku tunggu

Pencarianku hingga ke sudut dunia
Mengenal kasih yang tiada batasannya
Pengorbananku menanti istana pasti

Tuhanku titiskanlah rahmat yang teragung
Menerangi kalbuku
Cinta suci biarkanlah ku pergi
Menanti pelukanmu

suke sgt dgr lagu ni..terpikat ngn lagu ni ble anak sedara aku 2 tahun nyanyi lagu ni pantang je dia dengar..dgn penuh gaya n semangat lagi tu..ala2 penyanyi..hehhe..
sbbkan anak sedara aku tu, mak teh die ni pun suke

jangan amalkan minum air sejuk!

Posted by [ Z U L I E ] 7:03 PM, under | No comments

Satu artikel yg menarik perhatian aku..pasal jangan minum air sejuk..aku ni dikategorikan sbg peminat air sejuk gak...huhu,pasni kena amalkan minum air masak je..elok untuk kesihatan.ni adalah sebahagian drpd artikel yg aku baca:

Artikel yg aku baca ni pasal Serangan Jantung gak…huh, menakutkan!! Masyarakat Cina dan Jepun minum teh panas untuk ketika bersarapan, bukannya air sejuk..Memanglah sesuatu yang nikmat untuk minum segelas air sejuk selepas makan. Tapi, air sejuk akan melikatkan minyak yang kita makan bersama hidangan. Sudah tentu ia melambatkan lagi proses pencernaan.Jadi, ada sebabnya kenapa x elok minum kerap air sejuk.

Sekali gumpalan minyak ini bertindakbalas dengan asid di dalam perut, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal. Ia akan selari dengan enzim intestine. Dalam masa terdekat, ia berpotensi bertukar menjadi lemak dan mendorong kepada kanser. So, adalah penting untuk minum sup panas atau air suam selepas makan.Lepas ni marilah kita bersama-sama amalkan minum air suam..supaya tubuh badan sihat dan kuat!!

1 malaysia..

Posted by [ Z U L I E ] 6:47 PM, under | No comments

Perjalanan hari ni berjalan dgn lancar..walaupun dlm kelas sedikit mengantuk, tp masih boleh b'tahan lg..cuma still sakit perut ckit..huhu..harap2 cepat elok~~pagi2 lg dh kene wat experiment..experiment ttg thermochemistry..ala pasal exothermic and endothermic..not so understand about it,but still try to understand it..jarang ktorg bile wat experiment pasal lab kot..kali ni pakai..smart gak.experiment ni sekejap je n mudah gak..tp,yg malsnye nk wat report..pening rasenye
gambar semasa experiment..yg tgh tu aku la..
hanis _zulie_ida

ape yg aku belajar dr kelas mdm soo hoo ialah kita mst amalkan 1 malaysia..yup,melayu + cina + india + dll..faham budaya kaum lain..disebabkan aku dh hampir 4 tahun 1 bilik ngn org cina, aku faham gak la sikit2..kt cni, 1 bilik 2 org..cukup la sekadar utk berteduh.

k la,ni je la yg aku nk ceritakan..jam dh kol 7pm..cepatnye mase berlalu..dah la perut tgh lapar..sedapnye klu dpt makan skrg ni..

Sunday, January 17, 2010

lawak nenek tua

Posted by [ Z U L I E ] 7:02 PM, under | No comments

Hari ni rase mcm xde mood sgt nk tulis blog..huhu..xtau la nape..tp walau ape pun aku try la yg terbaik ..ok??arini x surf sgt..malas..tp ade improvement yg aku wat pd diri aku arini..aku jogging utk 20 min..itu satu improvement yg membanggakan..hahha..jgn pulak angan2 tahi ayam je..risau kalau arini je bersenam..harap2 istiqamah..*doakan la.............

Ade 1 lawak yg aku nk kongsi ngn u all semua..tersenyum bile aku bace cerita ni..Ikutilah cerita yg aku amik dr internet:

NENEK TUA

Seorang nenek berusia 65 tahun melahirkan seorang anak.
Rakan- rakannya datang berkunjung untuk menjenguknya.
Ketika mereka ingin melihat bayi nenek tersebut, nenek itu berkata “Nanti dulu”.
Beberapa minit kemudian mereka berkata ingin melihat bayi itu lagi.
Tetapi nenek itu tetap berkata “Nanti dulu”.
Akhirnya mereka bertanya : “Bila kami boleh melihat bayi engkau..?” “Bila dia menangis”.
“Kenapa kami harus tunggu sampai dia menangis?”
“Sebabnya aku lupa.. dimana aku letak bayiku tadi..”

SELAMAT KETAWA..hehe..

Saturday, January 16, 2010

kembar 8 dan gerhana matahari

Posted by [ Z U L I E ] 8:45 PM, under | No comments

Pagi tadi baca paper..tertarik ttg kisah ibu yg lahirkan 8 org anak kembar..subhanallah..agungnye kuasa Tuhan..bayangkan bukan lahirkan seorang,tp 8 orang..

LOS ANGELES: Mereka mungkin kembar tetapi lapan kanak-kanak itujelas tidak serupa.
NADYA bersama lapan anak kembarnya  di sebuah taman  di California (gambar atas) dan turut membawa dua lagi anaknya (gambar bawah) untuk makan angin bersama.
NADYA bersama lapan anak kembarnya di sebuah taman di California (gambar atas) dan turut membawa dua lagi anaknya (gambar bawah) untuk makan angin bersama.

ada 1 gambar yg aku suke..iaitu gambar gerhana matahari yg diambil 15 Jnuari 2010.. Aku x tengok pun gerhana matahari kerana letih + tertidur..aku terlepas 1 moment yg menarik. seseorg dh mengingatkan supaya tengok gerhana matahari dalam pukul 3.15pm..tp,nk wat macamne,aku tewas...xmengapa lah.. ini gambar yg aku dpt melalui internet..

gerhana matahari (hasil usaha hafiz )

ambil dr utusan rasenye..

SEMOGA KITA LEBIH MENGHARGAI CIPTAAN YANG MAHA ESA...

jom JaLaN-jALaN

Posted by [ Z U L I E ] 7:14 PM, under | No comments

Pagi ini dimulakan dengan permulaan yg baik..Aku gi Bukit Dumbar untuk melihat sunrise..walaupun pd mulanya ingatkan x nmpk sunrise.tp,berkat kesabaran ktorg...ktorg berjaya nmpk sunrise..very amazing!!!i like it so much..Thanks God...

Gambar ni aku kt Prangin,Penang..saje jalan2..bowink.jadi jalan2 la.lallalala...ramai sangat manusia kt shopping complex ni..huh,ramai btol..Sebenarnye, org ramai kt Prangin ni bukannye sebab aku, salah1 sebab sbb ari minggu..pastu byk cite baru kuar kt wayang.apalagi tgk la wayang..ade orang yg prefer tgk wayang dr download kt internet dan sebaliknya la. Aku pun x terlepas dr tengok wayang..Aritu tgk cite chipmunks.best gak cite chipmunk aritu.Then, ari ni aku decide nk tgk cite AVATAR..mula2 ingt cite avatar ni mcm cite karton yg slalu tgk kat tv..rupenye tak..hahha..kelakar..cite Avatar ni lame gak..dalam 2 jam 30 minit.kalau aku,aku bg 4 bintang bg cite ni..menarik gak.aku respect la kt org yg create cite ni..mmg imiginasi tinggi.tp ade gak yg kadang2 x masuk akal..macam2..tp,xkisah la..yg penting aku enjoy.suke sgt!!
ramai org yg tengok cite avatar..bila cite tu tamat, ktorg smua kuar..rupenye kebetulan cite lain pun abis waktu yg sama..apalagi crowded la..macam2 jenis orang.

Bila dh siap tgk wayang, aku jalan2 la.Gambar ni saje je aku tangkap..macam2 yg dijual..ramai btol org..aku suke tgk replika rumah tu..menarik.kreatif.kadang2 ade org wat persembahan kt situ..

Jom kite tgkap gamba lagi!!!hehe..cepat la amiik gambar..1..2..3..ok,dh selesai..ble teknologi semakin canggih,semuanya jd mudah. Ade yg beranggapan manusia menjadi semakin malas bila teknologi semakin canggih.Biasenye kita dgr,org main bola sepak ni berpeluh,letih.tp,zaman sekarang orang main bola cuma kawal ngn jari je..main game kt pc or handset je..senangnye hidup!!x perlu keluar rumah..cuma duduk kat umah n macam2 boleh terjadi..

Pilih..jangan x pilih..nak yang mane yek??tgh berfikir..."ade ke aku duit nk beli ni..?"huh..satu persoalan yg x tercapai akalku..*ahaks..saje pusing2,jalan2..tgk2..saje masuk kedai vincci..lawa2..ade yg aku minat..tp memendam rase..
OK la..itu je la yg dapat aku coretkan..nnt kita wat kecoh lagi..chaw....

Friday, January 15, 2010

xtau nak buat ape??

Posted by [ Z U L I E ] 6:36 PM, under | No comments

Hari ni dh ari jumaat..begitu cepat mase berlalu..rase seperti br je hari isnin..dalam masa seperti macam-macam telah berlaku..seperti biasa, xde org yg sentiasa gembira. mungkin ade, tp cuma dr segi luaran, dalam hati siapa yg tahu..cuma empunya badan yg tahu semuanya..wah, emotional la pulak cara penulisan aku hari ni..

Hari ni dah la perut ni buat masalah..xlarat rasenye.balik dr kelas, surf sekejap je.xde mood nk surf..mengantuk pun ade ketika itu.roommate aku pun awal2 lagi dh keluar.seronoknya.tengok cite wayang tgh boring2 ni memang waktu yang sesuai.tapi, dengan keadaan macam ni macam mustahil je nak gi tengok wayang.

tengah2 surf tgk facebook tengahari tadi, ifa ( kwn ms kt semesta ) ajak kuar dan borak2 memandangkan dh lame sgt x jumpe.seingat aku, aku hanya jumpe die ms spm aritu je..lame gak tu.nk jumpe lak kt kl,susah la sikit.aku kat penang.kebetulan ade kerja yang harus aku siap dan lakukan minggu ni.kalau ikutkan bdk2 ni nk hang out 16hb n 17hb 2010.~~~*sigh.xmengapalah klu begini jadinya.mungkin ade hikmah di sebaliknya (memujuk diri sendiri).

tibe2 teringat mase zaman sekolah dulu.menarik juga perjalanan sebagai seorg pelajar ketika itu.nama sekolah menengah aku ialah sekolah menengah sains tengku abdullah, raub,pahang atau lebih dikenali dgn SEMESTA. mcm2 pembaharuan telah dibuat.akhir aku pergi sekolah mase tahun 2008 dgn fast dan miza.ms tu diorg nak amik sijil spm dan diorg tidur semalaman kat umah aku.

gambar semasa tingkatan lima. ( 5 Al-Razi ).aku berada di baris kedua.yang paling kanan

ini gambar semasa spm.mase outing.
(dari kiri): paan,iefa,fast,zulie(aku),mimie,izzati,bukh

ini pulak gambar semasa aku di matrik. kolej matrikulasi negeri sembilan (kmns).aku kat matrik n9 sekejap je,cuma 2 bulan. aku keluar awal sbb panggilan maktab.

Wednesday, January 13, 2010

merapu

Posted by [ Z U L I E ] 4:20 PM, under | No comments

bercampur2 feelings aku ni
konflik dalam diri ke???
xsukenye
xtau mcmne nk terjemahkn ape feelings aku ni
seronok klu happy + enjoy but, it's all fantasy
that's no such things like that
happy + sad + angry..that's must be
suddenly, aku teringat ms kt umah ms cuti akhir tahun ari2..

aku ni suke sgt2 tgk cite Barbie..

wlpun umo tahun ni dh 22, tp aku mmg ske tgk cte Barbie...heheh
biase la ble nk jd ckgu, kene la tgk cite kanak2..*ahaks..alasan je

Tuesday, January 12, 2010

A.G.A.I.N

Posted by [ Z U L I E ] 7:51 PM, under | No comments

Today, I would like to tell u about what i have done this morning..
Do u know that, i woke up early this morning...i woke up at 6.10am..so early
My roommate was more earlier that me..woke up at 6.00am
another improvement that we've done..*ahaks

*6.10 am*
i woke up
take a bath
pray
make milo + nestum

*7.00 am *
went to in front of cafe
went to bukit dumbar to observe the sunrise


*7.30 am*

at bukit dumbar
ikhram, zulie ( me ), lee fern

with my roommate, lee fern ( my partner )

waited for sunrise
unfortunately, we can't see it this is because of the cloud
oh no, we thought that we can see it

*7.45 am *
arrived at maktab

suddenly, we saw the sunrise from maktab, but we can't take it as our observation
we have to make a observation at the same place that we did last saturday
even we were so disappointed, but it's ok..
we can see it at another time




Sunday, January 10, 2010

10.01.10..nice number

Posted by [ Z U L I E ] 8:32 PM, under | No comments

it's me...10.01.10 ( nice number )
has a nice motorcycle beside me..but that's not my motorcycle..
i don't it is belonged to who..
let it be
but, i like this pic because i like the combination of the colour
it's not hang out actually
i just went out for awhile

i have no idea what to say..like a statement that i put at my facebook
if u all have any account of facebook, u can visit me
just type zuliyana hassan
u will see me at there
just drop a comment
insyaallah i will reply it

S.P.E.E.C.H.L.E.S.S

Posted by [ Z U L I E ] 10:20 AM, under | No comments

What's the meaning of speechless??
For me, it means when u have no idea to speak out, u're silent without word for the moment..
like now, i dont know what i have to write in this blog..no idea..i just let my fingers tip done it for me..i just follow the current..
Sometimes, we feel that he/she just say something like a joke, but he/she takes it seriously..
Myself also dont know what im talking about..
But, I've learned a lot..thanks for who have helped me without realizing it..i really appreciate it.

Saturday, January 9, 2010

so amazing..

Posted by [ Z U L I E ] 5:34 PM, under | No comments

I felt so impressed when i see the sunrise..subhanallah, it's really beautiful and amazing...
the combination of colour of the sun...it's really makes me feel calm..

it's so cool, right!!!...we have to wake up early to see this sunrise..it's just a short time to see it...i don't want to leave this chance..sometimes, we can't see it because of rain, cloud...the sunrise happens about at 7.34am to 7.45am..this pic is taken at bukit dumbar, penang.

this is a picture of us..which one is me???
the one who is wearing the pink scarf is me ( zuliyana hassan )
we have a great time..watching sunrise..


sunrise...u're my sunshine..

Posted by [ Z U L I E ] 10:35 AM, under | No comments

my sunshine...my siblings and nieces

What a wonderful day!!!!
start a good day with see the sunrise..not all people realize about it..
but when once we realize about it, we will say "oh, thank to God for giving me a chance to see the world!!!'...
At 7.15am, we went together to Bukit Dumbar, Penang to see the sunrise..actually, it's one of our assignment for this sem..besides that, we also have to observe the sunset...a nice view to see

with my cute niece..

I can describe my family as my sunshine...give me the strength to stay still and confident...

Friday, January 8, 2010

welcome back..

Posted by [ Z U L I E ] 7:33 PM, under | No comments

Hi everyone!!!
see u again in the new year..2010..
2010..awesome number for me..
a lot of incidents happened to me in year 2009..hope new year brings the brighter year for me and all of u.
the number of age increases too..be more matured..think positively and can make a good decision.hope everything can do systematically
i like the starting of this year..everything that happened have make me realized..
for this moment, i would like to wish u all
"HAPPY NEW YEAR"

Related Posts with Thumbnails

Tags

Blog Archive

Archive